Interview op Get inspired by books

Omschrijf jezelf in 5 woorden

Ondernemend, creatief, doorzetter, optimistisch, enthousiast.

 

Wanneer ben je begonnen met schrijven? Was er een specifieke aanleiding voor?

Ik begon een jaar of tien geleden met het schrijven van korte, spannende verhalen. Met die verhalen deed ik mee aan wedstrijden en regelmatig won ik. Dat gaf me nog meer motivatie om ermee door te gaan. Jaren later besloot ik om het gewoon te doen: een boek schrijven. Mijn debuut, Gebroken, schreef ik in 2013. Het boek verscheen een jaar later. De aanleiding om te beginnen met schrijven was mijn opa, Piet Valkman. Hij was ook auteur van beroep en dat sprak mij erg aan. Hij inspireerde mij met zijn verhalen en zijn levensstijl. Ik begon weliswaar pas op latere leeftijd, maar schrijven kun je je leven lang!

 

Ben jij wel eens afgewezen door een uitgever en hoe ben je daarmee omgegaan?

Zeker. Mijn eerste boek stuurde ik naar een stuk of tien uitgeverijen waarvan ik dacht dat het goed binnen het fonds zou passen. Van de helft van die uitgeverijen kreeg ik afwijzingen. Met andere uitgeverijen, die wel positief reageerden, ben ik toen in gesprek gegaan. Ik koos voor de uitgeverij waar ik het beste gevoel bij had.

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Overal! Ik doe de hele dag door inspiratie op. Een korte blik op een leegstaand, verwaarloosd huis was de basis voor ‘Gevarenzone’. Het leek me de ideale locatie om geesten op te roepen. In mijn boek maak ik het huis dan natuurlijk veel enger.

Maar ook uitspraken van mensen om mij heen belanden in boeken. En een vreemde die ik op straat groet, kan zomaar een grote rol in mijn verhaal krijgen. Ik omschrijf dan zijn of haar uiterlijk, de rest (gedrag ed.) is natuurlijk fantasie.

 

Als je één ding over zou mogen doen sinds je bent begonnen met schrijven, wat zou dat zijn?

Niks. Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd op schrijfgebied. Dat neem ik mee in nieuw werk. Als schrijver groei je, net als in elk ander vak. Ik zie de afgelopen jaren dus meer als een leerschool, en elke stap was nodig om te komen waar ik nu sta. Het is goed om doelstellingen te hebben. Als je die behaalt, kun je ze weer bijstellen. Zo werk je altijd ergens naartoe en houd je het voor jezelf uitdagend. Ondertussen geniet ik enorm van het moment.

Ik weet dus wel wat ik wil bereiken, maar er zijn geen dingen die ik anders had willen doen.

 

Hoe vind je het om gastlessen op scholen te geven?

Heel erg leuk! Het is een eer om leerlingen te mogen enthousiasmeren voor het lezen met mijn eigen verha(a)l(en). Natuurlijk is het vandaag de dag niet gemakkelijk, er zijn tenslotte veel ‘coolere’ dingen dan lezen, maar naarmate een lezing vordert, luisteren de leerlingen veelal geboeid. Achteraf willen ze dan graag mijn boeken lezen of boeken van andere young adult auteurs die ik tijdens de lessen tip. En soms is er een leerling die misschien ook wel schrijver wil worden. Dat is natuurlijk geweldig!

 

Wat zou je een beginnend schrijver willen meegeven?

Als je voornemens bent een boek te gaan schrijven zou ik zeggen: lekker beginnen! Het is leuk, ontspannend en ja, soms ook frustrerend, haha. Het belangrijkste is dat je in jezelf en vooral je verhaal blijft geloven. En doorzetten: alleen jij kunt het verhaal afmaken!

 

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik ben van plan nog heel veel boeken te gaan schrijven! Het young adult thrillergenre vind ik ontzettend leuk en ik ben er nog lang niet op uitgekeken :)

 

Lees het hele artikel hier.